Kaszói Erdei Kisvasút és a Baláta-tó

 

Somogy zöld szíveként emlegetett kis település Kaszó, itt a megye legnagyobb egybefüggő erdőségében zakatol a kisvasút. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak.

A vasút őse a két világháború között épült, összekötötte a somogyszobi vasútállomást, valamint a kaszópuszta-bördeci erdőrészt. Korábban a kitermelt fa szállításának időjárástól független elvégzését a kisvasút biztosította.

Jelenleg kizárólag személyszállítással foglalkozik az erdei vasút két C50-es dízel mozdonnyal, kettő nyitott és egy zárt személyvagonnal. Menetrendszerinti járatok a hét 3 napján indulnak, az év minden szakában, de külön kiállásra is lehetőség nyílik.

Az ide érkező látogatók a kisvasúttal a Baláta megállóhelyig közlekedhetnek, ahol megismerhetik a páratlan élővilágú Baláta-tavat. A lefolyástalan őslápot élővilágának megőrzése érdekében 1942-ben védelem alá helyezték. Somogy megye legrégibb természetvédelmi területe sajátos mikroklimája révén sok reliktum faj otthona. Többek között olyan országosan ritka növény- és állatfaj élőhelye, mint az aldrovanda, a szíveslevelű hídőr, a tőzegeper és a keresztesvipera, de fészkel itt a fekete gólya, a cigányréce és a réti sas is.

Az ősláp természeti értékeinek közelebbi megismerése céljából 2014-ben került átadásra a Dr. Marián Miklós sétány, a több mint 500 m hosszú stégrendszeren információs pontok kerültek kialakításra, melyek bemutatják a tó különleges növény- és állatvilágát. A sétány az „Év ökoturisztikai létesítménye" pályázaton 2014-ben Tanösvény kategóriában III. helyezést ért el.

 

Részletes információ:

Tel.: +36-82-445-818, Fax: +36-82-445-819

Web: www.kaszort.hu

E-mail: udulo@kaszort.hu

 


 

 Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ

 

Barcs, Május 1. u. 2.

Nyitva tartás:

munkanapokon: 9:30-20:00

hétvégén és ünnepnapokon: 8:00-20:00

 


 

Nagyatádi Termál- és Gyógyfürdő

 

Nagyatád, Széchenyi tér 11.

Nyitva tartás:

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: 8:00-18:00

Szerda: 8:00-18:00

Csütörtök: 8:00-18:00

Péntek: 8:00-18:00

Szombat: 8:00-18:00

Vasárnap: 8:00-18:00

 


 

Nagyatád Városi Termál- és Strandfürdő


Nagyatád, Zrínyi u. 75.

Nyitva tartás:

május 15. - május 31.: 6:00-18:00

június 1. - június 30.: 6:00-19:00

július 1. - augusztus 31.: 6:00-20:00

 


 

Csokonyavisonta Fürdő


 

Csokonyavisonta, Fürdő tér 1.

Nyitva tartás:

április 1. - május 31.: 8:30-18:00

június 1. - augusztus 31.: 8:00-19:00

szeptember 1. - október 31.: 8:30-18:00

november 1.  - március 31.: 8:30-16:00

 


 

Dráva Kapu Bemutatóközpont


A Barcstól mintegy 4 km-re található Dráva Kapu Bemutatóközpont számos lehetőséget kínál a Dráva-menti védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeivel való megismerkedésre, emellett tartalmas, aktív kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak. Igény szerint előzetes egyeztetéssel lehetőség van az állandó programok mellett különböző természetismereti foglalkozásokon való részvételre úgy mint kavicsfestés, madárgyűrűzés vagy jelvénykészítés.

A bemutató központban berendezett állandó kiállítás a Dráva folyó természeti értékeit hivatott bemutatni, melyen keresztül a látogatók megismerhetik a folyó térségének legfontosabb élőhelyeit és az ott élő védett állatokat.

Az Üde rétek tanösvény egyes állomásai a rétek, legelők élővilágába engednek betekintést, továbbá ezen élőhelyek kezelésével ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők. A tanösvény utolsó állomásánál a nemzeti park munkatársai által helyreállított vizes élőhely madármegfigyelő torony fogadja a kirándulókat, ahonnan a madarak életébe nyerhetnek bepillantást. A tanösvény bejárása során a nemzeti park szürkemarha gulyája is megtekinthető.

A bemutatóközponthoz közel kialakításra került gazdaságban az Őshonos háziállat bemutató keretében a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek többek között olyan állatokkal mint a rackajuh, a szamár, a hucul ló és a mangalica.

A kiállítás épületében kapott helyett a Dráva Kapu Grill kávézó, melyben vállalják családi rendezvények, osztálytalálkozók, céges rendezvények lebonyolítását, valamint iskolás csoportok étkeztetését 4-től 40 főig, előzetes bejelentkezés alapján. Telefon: 30/275-0653

 

Nyitva tartás:

április 1. - október 15.: hétfő szünnap, keddtől vasárnapig: 9:00-17:00

október 16. - március 31.: előzetes bejelentkezéssel

 

Részletes információ:

7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.

Tel: 82/461-285, 30/377-3393

Web: http://www.ddnp.hu/drava-kapu

Email: dravaszentes@gmail.com

https://www.facebook.com/dravakapubemutatokozpont

 


 

Petesmalmi Vidrapark


 

Lábodot elhagyva a Mike fele vezető úton tábla hirdeti a Petesmalmi Vidraparkot. Azok, akik letérnek az útról néhány perces csendes erdei utazást követően megérkeznek Petesmalomba. A Somogy Természetvédelmi Szervezet 1994-ben, természetvédelmi céllal vásárolta meg a tórendszert, majd 1998-ban megnyitotta a Vidraparkot, amelynek első tava, a Patikus-tó fogadja a látogatókat. Az év minden napján nyitva tartó Vidrapark az erdei tavas területek élővilágát hivatott bemutatni, az ide látogatók megismerhetik erre az élőhelytípusra jellemző növény- és állatvilágot, valamint közelebbről is betekintést nyerhetnek a vidrák életébe. A Nagyzsilip túloldalán kialakításra került természetes vidrakotorékokhoz nagyban hasonlító vidrakifutóban él Luca és Aladár a két mentett vidra, továbbá az itt lévő 170 hektáros tórendszer számos fajtársunknak ad otthont. A park területén található tanösvény első állomása a látogatóközponttól indul, az útvonalon végigsétálva az érdeklődőknek különleges, természet közeli élményben lehet része. Az egyes állomásokhoz megfigyelőkunyhók is tartoznak, melyekből a látogatóknak az élővilág megzavarása nélkül adódik lehetősége többek között a gázlómadarak és a récefélék megfigyelésére. A tavakat övező nádasokban az apró énekes madarak mellett a türelmesebbek a védett réti sast vagy a fekete gólyát is megpillanthatják.

 

Részletes információk:

Tel: 30/474-24-91

E-mail: vidrapark@gmail.com

Web: stvsz.com

Facebook: Petesmalmi Vidrapark

 


 

 Basa-kert Babócsa

 
Félezer éve a háremhölgyei kedvéért telepítette virágoskertjét, a település határában állomásozó babócsai basa. A hatalmas kiterjedésű nárciszos Európa legnagyobb vadvirágos kertje; a vadon élő csillagos nárcisz ekkora mennyiségben sehol másutt nem található meg. A fokozottan védett természetvédelmi terület a Duna-Dráva Nemzeti Park része, Európa egyik fontos természeti értéke. Történeti és természeti értékekben egyaránt Dél-Somogy egyik leggazdagabb településén fekvő Basa-kertben az Áprád-korból származó Szent Egyed templom rekonstruált romjai láthatók.

 


 

Vilma Háza


Az 1500 lelket számláló belső-somogyi falu, Somogyszob egyik büszkesége a több, mint 170 éves Vilma háza. A település első tégla parasztháza a Puskás család tulajdonát képezte, mely utolsó lakója Puskás Vilma halála után 1982-ben kapott országos műemléki rangot. A megmaradt lakóház megóvására és működtetésére jött létre a Vilma Háza Alapítvány, mely célja a ház és környezetének az eredetihez leginkább hasonló formában való helyreállítása, működtetése. Az Alapítvány áldozatos munkájának, az önkormányzat segítségének és az Örökségvédelmi Hivatal anyagi támogatásának köszönhetően 2003-ban került felújításra a háromosztatú, füstöskonyhás, pitaros lakóház, mely a falubeliek régi használati tárgyaival került berendezésre. A látogatók a ház udvarán megtekinthetik a zsaluszerkezetes melléképületet, a fonott górét, a méhest, valamint a kovácsműhelyt. Az érdeklődőknek lehetősége nyílik a nagy kemencében népi tészták sütésére is.  Az Alapítvány küldetésének tekinti a múlt értékeinek megőrzését, bemutatását és átörökítését a fiatal generációk számára, ennek érdekében különböző kézműves foglalkozásokat tartanak, melyek alkalmával a gyerekek hagyományos anyagokkal és régi technikákkal ismerkedhetnek. Többek között a szövés, fonás és csuhézás csínját-bínját sajátíthatják el, de a korongolás és gyertyamártás alaptechnikáit is megtanulhatják. Pihenésképpen pedig olyan régi játékokban próbálhatják ki magukat, mint a gólyalábazás, a csülközés vagy a karikázás.

 

Részletes információ:

7563  Somogyszob, Luther utca 24.

Tel: +36/82/445-106; +36-30/379-6408; +36-30/338-5414

E-mail: vilmahaz@gmail.com

Facebook: Vilma Háza 

Xantus János Szülőháza


Csokonyavisonta Xantus János u. 235.

Xantus János magyar természettudós, utazó és néprajzkutató. Amerikai és délkelet-ázsiai utazásai során gazdag növény- és állattani gyűjteményre tett szert, melynek egy része a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét gazdagítja. Emellett közreműködött az 1866-ban megnyílt Budapesti Állatkert létrehozásában is.

Karl May Xantus Jánosról mintázta Old Shatterhand alakját. 

Xantus-Liget Ökoturisztikai Látogatóközpont

  

 A csokonyavisontai Alexandra-pusztán egy 90 hektáros tórendszer szomszédságában található Ökoturisztikai Látogatóközpont 2013-ban nyitotta meg kapuit a természetkedvelők és kirándulni vágyók előtt. A vadregényes természeti környezet által körülölelt Erwin Warth Házban az érdeklődőket számos programmal várják, melyekkel leginkább az ökológiai rendszerek védelmének szükségességére hívják fel a figyelmet. A berendezett állandó kiállítás megtekintésével a látogatók a Xantus-liget területének élővilágáról informálódhatnak, melyet aztán a vezetett túrák alkalmával testközelből is megismerhetnek. A látogatóközpont területén létrehozott Bio kert révén az érdeklődők közelebbről is megismerhetik a bio kertészkedés fortélyait. A túrában megfáradók pihenésképpen a hagyományos mesterségeket is kipróbálhatják. A kézműves foglalkozás keretében a fazekasság alaptechnikáinak ellesése mellett lehetőség adódik a díszítési és égetési eljárásokkal való ismerkedésre. Mindezek mellett a szabadban való sütögetés lehetőségei is adottak, ahol hagyományos kemencében sült kenyérkészítés alapjait is elsajátíthatják a látogatók.

  

Részletes információ:

 7555 Csokonyavisonta Alexandra-puszta

 Tel: 30/833-5749

 E-mail: xantusliget@gmail.com

Web: xantusliget.weebly.com stvsz.com

  


 

Kisbajomi Népi Hagyományőrző és Erdei Iskola

 

Kisbajom központjában található egykori Református Parókia ma a KOKOSZ által minősített erdei iskola és óvodaként működik, ahol a szervezők 1, 3 illetve 5 napos tematikus programmal várják a régi népi életmód és a természet iránt érdeklődő diákokat, óvodás csoportokat. Az intézmény célja a tartalmas időtöltés biztosításán keresztül a környezettudatosságra való nevelés. A települést körülölelő erődségekben kialakított tanösvényeken végighaladva a helyi növény- és állatvilággal ismerkedhetnek a látogatók, emellett a népi építészetet bemutató skanzenben a zsuppfedeles talpas házat, a csűrt, a kukoricagórét, a kovácsműhelyt és régi lakóházat is megtekinthetik. Az erdei iskola szomszédságában lévő háziállat bemutató révén a hagyományos gazdálkodással is közelebbről megismerkedhetnek a gyerekek. A változatos programok keretében a kézműves foglalkozások alkalmával az érdeklődők többek között a kovácsmesterség, a fafaragás, vagy a kosárfonás alapjait is elsajátíthatják. A község népi építészeti emlékeinek és a Rinyavölgy különleges növény és állatvilágának megtekintése gyalogtúra illetve lovaskocsikázás keretében, értő szakember kíséretében történik.

  

Részletes információ:

 7542 Kisbajom, Kossuth u. 132-133.

 Tel: 82/701-090, 30/957-67-95

 Web: http://kisbajomierdeiiskola.hupont.hu/

 E-mail: kisbajom@somogy.hu

 


 

Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola
 

 

A rinyabesenyői erdőtömb mélyén egész évben várja a csendre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola. Az erdei iskola a 3- 18 éves korosztály számára a „felfedezve" tanulás örömét nyújtja. A megtapasztalás, az átélés és az érzékelés segítségével szinte észrevétlenül formálja a résztvevők természet iránti elkötelezettségét. Célunk: a környezettudatosság, a környezettel szemben érzett felelősségtudat kialakítása, valamint a természetszemléletű nevelésben való aktív részvétel.

 

Három - egyenként tíz személyes - hálóhelyiség a gyerekeknek, két kisebb szoba a kísérők számára, valamint melegítő konyha, étkező helyiség, tanterem és szabadtéri fedett foglalkoztató áll a vendégek rendelkezésére. Az erdei iskola varázsát a játékra csábító udvar, a játszótéri játékok, a focipálya, a kosárlabda pálya, a szabadtéri főző - és pihenőhely és nem utolsó sorban az érintetlen természeti környezet adja.

 

Az erdei iskola a KOKOSZ harkály és az OEE minősítésével rendelkezik. Az iskola környékén kialakított 6 tanösvény szervesen illeszkedik a minősített programjainkhoz.

 

A kerékpáros vagy gyalogos turisták, érdeklődők tanulmányozhatják a somogyi homokvidék változatos növénytársulásait, gazdag állatvilágát.

 

  • Tanösvények:

-       Sárga csiga tanösvény 3215 m

-       Piros levél tanösvény 5070 m

-       Zöld nyúl tanösvény 6092 m

-       Fekete fa 3480 m

-       Kék szarvas erdei iskolás tornapálya 4135 m

-       Dr. Studinka László tanösvény 10.000 m

 

Részletes információ:

7542 Rinyabesenyő, 0182/2 hrsz.

Tel.: 30/901-86-20

Weblap: www.sziagyisuli.hu

E-mail: info@sziagyisuli.hu

Facebook: Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola

 


 

Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ Somogyszob

 

 

Somogyszobon kellemes falusi környezetben található az Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ, ahol a kicsiket és nagyokat változatos programmal várják a szervezők. Az intézmény célja, hogy az érdeklődőkkel megismertesse az erdei életközösséget, az erdész munkáját, a természet és az ember viszonyát, valamint az erdő- és vadgazdálkodás fontosságát. A Központi Épület udvarán kialakításra került egy hatalmas játszótér, egy kültéri foglalkoztató, mely a szabadtéri oktatás és a kézműves foglalkozások fontos helyszíne. Az udvarban létrehozott 250 m hosszú tanösvényen végigsétálva a gyermekek az erdő életével és az erdészethez köthető tevékenységekkel ismerkedhetnek. A tanösvényhez kapcsolódik egy dísztó is, mely a vízi élővilágot hivatott bemutatni. Az erdei iskolához tartozik a település határában lévő Vackor Pihenőház, mely kilátóval, fedett kültéri foglalkoztatóval, bográcsozási lehetőséggel, játszótérrel és vadasparkkal várja a programok iránt érdeklődőket. A Pihenőházhoz vezető erdészeti magánút mentén került kialakításra a Keresztút Tanösvény, melynek bejárása során végigkísérhetik Jézus szenvedéstörténetét az idelátogatók. Az épülettől indul a Vackor Erdei Tanösvény, mely egy hatalmas tölgyerdőben vezeti végig a gyermek- és felnőtt csoportokat, és melynek mentén információs táblák segítenek az erdei élővilág megismerésében. A Vackor Pihenőház szomszédságában található a „Madarat tolláról..." Madárvédelmi Tanösvény, melyet tematikusan a gyakorlati madárvédelem bemutatására hoztak létre az erdei iskola munkatársai.

 

Részletes információ:

7563 Somogyszob, Szent Imre u. 15.

Tel./Fax: +36-82/445-300, +36-30/530-3272

Weblap: www.moczerdeszet.hu

E-mail: moczerdeszet@moczerdeszet.hu

Facebook: Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ Somogyszob 


Széchenyi 2020
    Rinya-Dráva Szövetség
   LEADER Helyi Akciócsoport
7570 Barcs, Széchenyi utca 38.
ügyfélfogadás: H-P 8:00-16:00
telefon: +36/82/460-721
mobil: +36/30/698-77-23
e-mail: rinyadrava@outlook.hu

2022. június
v h k sze cs p szo
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
2022. június

Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa