A Rinya- Dráva Szövetség LEADER Helyi Akciócsoport pályázatot hirdet madáretetők és költőodúk óvodai kihelyezésére a Barcsi és Nagyatádi kistérségekben.
A Rinya- Dráva Szövetség Egyesület tagjaként Görgetegen működő Kvalitás Kft. ingyen ajánlotta fel termékeit az óvodák részére, melyeknek a pályázati feltételek szerint, a madarak táplálkozási és költési szokásaik megfigyelését és az etetőanyag beszerzését szükséges vállalni. Az ötletgazda, Putics István a Kft. ügyvezető igazgatója a termékei népszerűsítése mellett fontos lépésnek tartja a kezdeményezést a vidék „zöld irányvonalú” fejlesztésében a környezettudatos szemlélet kialakításában. A cég a megfigyelésektől olyan eredményeket vár, melyek a termékfejlesztést elősegítik, adatot szolgáltatatnak a madáretetők és odúk használhatóságáról, az egyes madárfajok táplálkozási és költési szokásairól.
A program szakmai partnere a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Az Igazgatósághoz tartozó Dráva Kapu Bemutatóközpontban a jelentkező óvodák pályázatért felelős személyeinek a helyben előforduló madárfajokról és felismerésükről előadás megtartására és tájékoztató segédanyagok kiosztására kerül sor az ősz folyamán.
A térségben ezzel példaértékű LEADER elveket képviselő összefogás valósul meg, melyet remények szerint több hasonló követ majd a jövőben.
A sikeres madár megfigyelők a program végén „LEADER környezettudatos óvoda” megtisztelő címet nyernek el.

 


Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa