Fazekas Sándor kitüntetéseket adott át a Föld Napja alkalmából


Soha nem látott összefogást sürgetett a vidékfejlesztési miniszter a világ országai, illetve ember és ember között a Duna-Dráva Nemzeti Parkban tartott Föld napi rendezvényen.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: ez a szövetségkötés ott kezdődik, hogy senki nem dobja el a szemetet, az emberek szelektíven gyűjtik a hulladékot és ott kell folytatódnia, hogy minden ország felelős vezetői határozott intézkedéseket hoznak az ipari szennyezés, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, valamint a megújuló energiák hasznosítására, a hulladékgazdálkodásra, a természet megóvására.

A vidékfejlesztési tárca vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy a természeti kincsek védelme nem lehet pártpolitikai kérdés, és emlékeztetett rá, hogy a most elfogadott alkotmány tartalmazza az egészséges környezet, a természeti erőforrások, a biológiai sokféleség védelmét. Fazekas Sándor a Föld Napja alkalmából azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a magyar mezőgazdasági termékek külföldön is felértékelődnek a jövőben.


A Nemzeti Vidékstratégia olyan többfunkciós mezőgazdaságra, környezet- és tájgazdálkodásra épít, amely úgy állít elő értékes, egészséges és biztonságos élelmiszereket, hogy közben megőrzi a talajt, az ivóvízbázist, az élővilágot, a tájat és benne az embert. Egyúttal munkát, megélhetést biztosít a lehető legtöbb embernek - tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter.

A Föld Napja alkalmából a vidékfejlesztési tárca vezetője Pro Natura Díjat és Emlékplakettet, valamint Miniszteri Oklevelet adott át. A kitüntetésekkel olyan szakemberek munkáját ismerték el, akik sokat tettek a környezetvédelemért, hozzájárultak a természeti értékek megóvásához.

A Magyar Nemzeti Bank az idén is emlékérem-sorozatot bocsát ki a Föld Napjára, ezúttal a Duna-Dráva Nemzeti Parkról. Az ötezer forintos címletű ezüstérme téglalap alakú, előlapján repülő fekete gólya látható, hátlapján pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik jellegzetes táji eleme, a partifecske üregeivel teli szakadó part.

A Föld védelmében 1970. április 22-én egy amerikai egyetemista indított mozgalmat. A kezdeményezés azóta kiterjedt szinte az egész világra, Magyarországon 1990 óta ünnepeljük a Föld Napját. Ilyenkor fokozott figyelem irányul a környezetvédelemre, természeti kincseink és bolygónk sokszínű élővilágának megóvására. A Föld napja egyik híres jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?".

Forrás:VM

 


2022. január
v h k sze cs p szo
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
2022. január

Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa